Ciastka z farszem jabłkowo-wieprzowym

A gdyby tak połączyć smak słodki ze słonym? Wieprzowina doskonale komponuje się z jabłkami. Pyszna i prosta w przygotowania przekąska z mięsem wieprzowym. Użyj naszych polskich jabłek!

Ilość porcji: 6-12

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 477 kcal B: 22.5 g T: 29.1 g W: 48 g


SKŁADNIKI:


1 mały por

1 jabłko

4 gałązki świeżego tymianku

500 g mielonej wieprzowiny

1/2 łyżeczki gorczycy (sprawdź cenę)

500 g ciasta francuskiego

1 jajko (sprawdź cenę)

Sezam do posypania (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Umyj, przytnij i posiekaj por, obierz i pokrój w kostkę jabłko a następnie oberwij listki tymianku.

3. W misce połącz wieprzowinę, por, jabłko, liście tymianku i nasiona gorczycy. Dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem i odłóż na bok.

4. Rozwałkuj ciasto na kwadrat o grubości 1 cm. Przekrój ciasto na pół i umieść pasek farszu na środku każdego z nich.

5. Posmaruj krawędzie ubitym jajkiem, zwiń i dociśnij żeby się nie rozpadły. Posmaruj górę resztą jajka, posyp sezamem a następnie pokrój każdy pasek na 3-4 kawałki.

6. Piecz przez 20 minut aż do uzyskania złotej skórki. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA