Ciasto francuskie, kremowy ser, zioła i słodkie brzoskwinie, wszystko upieczone razem, aby stworzyć idealne, wypełnione serem mini tarty. Polej każdą tartę miodem i posyp świeżym tymiankiem a stworzysz idealną przystawkę czy lekki lunch.

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza na porcję: 113 kcal
SKŁADNIKI:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
125 g sera brie
1/3 szklanki konfitury figowej lub marmolady
1/4 szklanki posiekanej bazylii
4 brzoskwinie, pokrojone w plasterki
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
1 jajko, ubite
1/3 szklanki miodu
2 łyżki świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
2. Pokrój każdy arkusz ciasta francuskiego na 6 prostokątów. Nałóż na każdy prostokąt 1 łyżeczkę konfitury omijając boki. Na wierzchu posyp serem i bazylią. Ułóż plasterki brzoskwini wciskając je w ser, aby delikatnie przylegały. Skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Złóż brzegi ciasta do wewnątrz i posmaruj je ubitym jajkiem.
4. Przenieś ciastka do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złote a ser się rozpuści. Ciepłe tarty polej miodem i świeżym tymiankiem. Smacznego!