Ciastka z brzoskwinią i tymiankiem

Ciasto francuskie, kremowy ser, zioła i słodkie brzoskwinie, wszystko upieczone razem, aby stworzyć idealne, wypełnione serem mini tarty. Polej każdą tartę miodem i posyp świeżym tymiankiem a stworzysz idealną przystawkę czy lekki lunch.

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 113 kcal

SKŁADNIKI:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

125 g sera brie

1/3 szklanki konfitury figowej lub marmolady

1/4 szklanki posiekanej bazylii

4 brzoskwinie, pokrojone w plasterki

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

1 jajko, ubite

1/3 szklanki miodu

2 łyżki świeżego tymianku


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

2. Pokrój każdy arkusz ciasta francuskiego na 6 prostokątów. Nałóż na każdy prostokąt 1 łyżeczkę konfitury omijając boki. Na wierzchu posyp serem i bazylią. Ułóż plasterki brzoskwini wciskając je w ser, aby delikatnie przylegały. Skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.

3. Złóż brzegi ciasta do wewnątrz i posmaruj je ubitym jajkiem.

4. Przenieś ciastka do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złote a ser się rozpuści. Ciepłe tarty polej miodem i świeżym tymiankiem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA