Ciasteczka owsiane

Chrupiące na zewnątrz i przepyszne w środku ciastka owsiane - spróbuj ich nie pokochać!

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 20 minut

Wartość odżywcza na porcję: 146 kcal B: 1.6 g T: 8.8 g W: 16.9 g


SKŁADNIKI:


100 g masła (sprawdź cenę)

2 łyżki złocistego syropu (sprawdź cenę)

1 łyżeczka sody oczyszczonej (sprawdź cenę)

120 g mąki pszennej

80 g płatków owsianych

100 g cukru trzcinowego (sprawdź cenę)

80 g wiórek kokosowych (sprawdź cenę)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (sprawdź cenę)

Skórka z 1 pomarańczy (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia.

2. Rozpuść masło w małym garnku na małym ogniu a następnie dodaj złoty syrop. W małej misce połącz sodę oczyszczoną z 3 łyżkami ciepłej wody a następnie wymieszaj z masłem.

3. Połącz mąkę, płatki owsiane, cukier i kokos w średniej misce. Zrób dziurę na środku i dodaj masło, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

4. Nałóż czubate łyżki mieszanki na przygotowanych blachach do pieczenia, pozostawiając 3 cm odstępu. Piecz w piekarniku przez około 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Gotowe ciastka przenieś na druciany stojak chłodzący aby całkowicie ostygły.

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA