Chrupiące pieczone ziemniaczki z masłem rozmarynowym

Wyglądają obłędnie a smakują jeszcze lepiej. Bardzo cienko pokrojone, z maślanym aromatem, chrupiące prawie jak chipsy. Wspaniały dodatek do pieczonego mięsa.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 minut

Wartość odżywcza na porcję: 235 kcal

SKŁADNIKI:

1.2 kg małych ziemniaków

6 łyżek masła

1 łyżka posiekanego rozmarynu, plus 3 całe gałązki

6 ząbków czosnku (sprawdź cenę)

Sól w płatkach do posypania (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 230ºC

2. Natnij ziemniaki w cienkie plasterki. Uważaj aby nie przekroić ziemniaka przez całą długość, zostaw około 1 cm odstępu. Umieść ziemniaki na dużej blasze do pieczenia, wrzuć masło, posiekany rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i dodaj czosnek oraz gałązki rozmarynu. Ułóż ziemniaki naciętą stroną do dołu.

3. Przenieś do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Odwróć ziemniaki na drugą stronę i polej je stopionym masłem, pozwalając aby wpłynęło do środka. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż ziemniaki będą złote i chrupiące.

4. Podawaj na ciepło posypane solą morską w płatkach. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA