Wyglądają obłędnie a smakują jeszcze lepiej. Bardzo cienko pokrojone, z maślanym aromatem, chrupiące prawie jak chipsy. Wspaniały dodatek do pieczonego mięsa.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut
Wartość odżywcza na porcję: 235 kcal
SKŁADNIKI:
1.2 kg małych ziemniaków
6 łyżek masła
1 łyżka posiekanego rozmarynu, plus 3 całe gałązki
6 ząbków czosnku (sprawdź cenę)
Sól w płatkach do posypania (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 230ºC
2. Natnij ziemniaki w cienkie plasterki. Uważaj aby nie przekroić ziemniaka przez całą długość, zostaw około 1 cm odstępu. Umieść ziemniaki na dużej blasze do pieczenia, wrzuć masło, posiekany rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i dodaj czosnek oraz gałązki rozmarynu. Ułóż ziemniaki naciętą stroną do dołu.
3. Przenieś do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Odwróć ziemniaki na drugą stronę i polej je stopionym masłem, pozwalając aby wpłynęło do środka. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż ziemniaki będą złote i chrupiące.
4. Podawaj na ciepło posypane solą morską w płatkach. Smacznego!