Chleb rozmarynowo-czosnkowy bez zagniatania

Łatwiejszy do zrobienia niż Ci się wydaje! Chrupiący na zewnątrz, lekki i super miękki w środku z delikatnym aromatem czosnku i rozmarynu. Najlepiej podawać go na ciepło prosto z piekarnika z tartym parmezanem i odrobiną masła.

Ilość porcji: 2 chlebki

Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut

Wartość odżywcza na porcję: 185 kcal

SKŁADNIKI:

375 g mąki pszennej

2 łyżeczki drożdży w proszku

2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego świeżego oregano

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

2 ząbki czosnku, przeciśnięte (sprawdź cenę)

330 ml piwa, doda ekstra puszystości

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

30 g parmezanu

2 łyżki masła (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, rozmaryn, czosnek i sól. Dodaj piwo, 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Przykryj miskę ścierką i pozwól ciastu wyrosnąć w temperaturze pokojowej aż podwoi rozmiar około 1 do 2 godzin.

2. Gdy będziesz gotowa do pieczenia, umieść kamień do pizzy lub grubą blachę do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 250ºC. Pozwól aby blacha nagrzała się w piekarniku minimum 30 minut.

3. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na dwie równe części. Umieść każdą kulkę ciasta na dużym kawałku papieru do pieczenia lekko posypanego mąką. Uformuj placek o średnicy około 25 cm. Lekko skrop oliwą z oliwek. Ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika i umieść ciasto z pergaminem na środku. Piecz przez 10-15 minut lub do momentu, aż chleb będzie złoty. Wyciągnij chleb z piekarnika i natychmiast posyp połową tartego parmezanu. Powtórz z drugą połową ciasta.

4. W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Rozpuść razem 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Zdejmij z ognia a następnie dodaj bazylię, szczypiorek i oregano. Posmaruj masłem ziołowym ciepły chleb i jedz. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA