Chiński kurczak hoisin

Mega klejący, mega aromatyczny! Wystarczy 30 minut żeby przygotować wspaniały azjatycki obiad z kurczakiem. Piękno tkwi w prostocie.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 420 kcal B: 29.7 g T: 19.5 g W: 36.2 g


SKŁADNIKI:


400 g pałek z kurczaka

8 cebuli dymek

1-2 papryczki chili

2 łyżki sosu hoisin (sprawdź cenę)

Łyżeczka czerwonego octu winnego (sprawdź cenę)

1 łyżka sezamu (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

2. Umieść żaroodporną patelnię na dużym ogniu. Zdejmij skórę z kurczaka a następnie dodaj skórę i mięso na patelnię, dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Pozwól tłuszczowi się wytopić a kurczakowi nabrać złotego koloru. Smaż 5 minut od czasu do czasu obracając. W międzyczasie posiekaj dymkę odkładając zielone części na bok.

3. Dodaj białą część dymki na patelnię a następnie przenieś do piekarnika na 15 minut.

4. W międzyczasie usuń nasiona z papryczki chilli i drobno pokrój na plasterki.

5. Z patelni usuń skórkę z kurczaka i białą dymkę.

6. Piecz kurczaka przez kolejne 10 minut aż będzie miękki i soczysty.

7. W miseczce połącz sos hoisin z czerwonym octem winnym. Kurczaka wyciągnij z piekarnika i dokładnie nasmaruj sosem. Wstaw do piekarnika ponownie na kilka minut.

8. Kurczaka podawaj posypanego sezamem, cebulką dymką i odrobiną chili. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA