Carbonara to klasyczny sos do makaronu ze śmietaną, boczkiem i parmezanem. Przepis na klasykę gatunku w odświeżającej wersji z cukinią. Absolutnie pyszna!

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza na porcję: 459 kcal B: 20.4 g T: 14.3 g W: 66 g
SKŁADNIKI:
6 średnich cukinii
500 g makaronu (sprawdź cenę)
4 jajka (sprawdź cenę)
100 ml śmietany 18% (sprawdź cenę)
Garść tartego parmezanu (sprawdź cenę)
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
6 grubych plastrów boczku (sprawdź cenę)
Pół pęczka świeżego tymianku (może być suszony)
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Dodaj soli według uznania.
2. Cukinię pokrój na plasterki 1 cm. (większe cukinie najpierw przekrój wzdłuż na 4 części a następnie w plasterki)
3. W tym momencie woda powinna się zagotować. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Aby zrobić kremowy sos carbonara rozdziel jajka i włóż żółtka do miski (zachowując białka do innego dania). Dodaj śmietanę, zetrzyj kawałek parmezanu i wymieszaj razem widelcem. Dopraw lekko solą morską, czarnym pieprzem i odłóż na bok.
5. Nagrzej dużą patelnię i dodaj odrobinę oliwy. Boczek pokrój na kawałki i smaż aż będzie brązowy.
6. Dodaj plasterki cukinii i dwie duże szczypty czarnego pieprzu żeby podkręcić smak. Posyp posiekanym tymiankiem a następnie wszystko dokładnie wymieszaj aby cukinie pokryły się tłuszczem z boczku. Smaż aż cukinia lekko zmięknie.
7. Teraz bardzo ważny punkt! Musisz to zrobić szybko bo inaczej carbonara może się zmarnować. Po ugotowaniu makaronu odsącz go, zachowując trochę wody z gotowania. Natychmiast wrzuć makaron na patelnię z cukinią i boczkiem a następnie zdejmij z ognia i dodaj trochę wody z gotowania i kremowego sosu z jajek. Mieszaj szybko razem. (Teraz już nie podgrzewaj bo w przeciwnym razie będziesz mieszać jajecznicę).
8. Nałóż makaron na talerze i posyp startym parmezanem. Im szybciej zjesz tym carbonara będzie smaczniejsza!