Burrata z salami i aromatyczną oliwą cytrynową podkręconą pieprzem

Od jakiegoś czasu burrata jest w naszym kraju łatwo dostępna. Często można ją spotkać w popularnych dyskontach jak Lidl czy Biedronka. Bardzo prosta w przygotowaniu przystawka z kremowym serem burrata, dobrym salami i oliwą z aromatami cytryny i pieprzu. Tylko 15 minut i gotowe!

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Wartość odżywcza na porcję: 342 kcal

SKŁADNIKI:

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 ząbek czosnku, wyciśnięty (sprawdź cenę)

Skórka z jednej pomarańczy, drobno starta

2 kule sera burrata

250 g dobrej jakości salami, cienko pokrojone

30 g migdałów (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek a następnie dodaj czosnek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż czosnek zmieni kolor na złoty czyli około 5 minut. Dodaj skórkę z cytryny i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia a następnie dopraw pieprzem.

2. Podziel burratę na kawałki. Podaj na półmisku razem z salami i migdałami. Polej aromatyzowaną oliwą i posyp odrobiną czarnego pieprzu. Podawaj z krakersami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA