Burgery z czarnej fasoli

Cudowne wegetariańskie burgery wypełnione białkiem, składnikiem odżywczym, którego często brakuje w diecie wegetariańskiej. Ale oczywiście nie musisz być wege żeby się nimi cieszyć!

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 40 minut

Wartość odżywcza na porcję: 652 kcal B: 30.5 g T: 25.1 g W: 73.4 g


SKŁADNIKI:


Pół czerwonej cebuli

1 łyżka octu balsamicznego (sprawdź cenę)

1 papryczka chili

2 cebule dymki

1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli (sprawdź cenę)

100 g bułki tartej (sprawdź cenę)

1 cytryna (sprawdź cenę)

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

2 łyżki jogurtu naturalnego (sprawdź cenę)

1 pomidor

75 g sera mozzarella (sprawdź cenę)

2 bułki hamburgerowe (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Obierz cebulę, pokrój w krążki i umieść w małej misce z octem balsamicznym oraz szczyptą soli morskiej. Odłóż na bok.

2. Przekrój i drobno posiekaj chili. Przytnij i drobno posiekaj dymkę. Umieść chili i dymkę w dużej misce. Odcedź fasolę i osusz papierem kuchennym. Dodaj do miski wraz z bułką tartą.

3. Dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem a następnie zagnieć mieszankę czystymi rękami. Podziel masę na 2 kulki, spłaszcz na placki i umieść w lodówce aby się schłodziły przez 10 minut.

4. W małej misce połącz połowę soku z cytryny z jogurtem. Dobrze przypraw solą oraz pieprzem. Odłóż sos na bok.

5. Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Gdy patelnia jest gorąca, smaż burgery po 4 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru.

6. Pokrój pomidora i mozzarellę w plastry. Bułki przekrój na pół.

7. Kiedy burgery są już prawie gotowe połóż na nie mozzarellę. Przykryj patelnię pokrywką na 2 minuty aby ser się rozpuścił.

8. Na drugiej patelni ustawionej na dużym ogniu podpiecz bułki.

9. Na spody bułek nałóż pomidor, burgera z fasoli, cebulkę i polej sosem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA