Cudowne wegetariańskie burgery wypełnione białkiem, składnikiem odżywczym, którego często brakuje w diecie wegetariańskiej. Ale oczywiście nie musisz być wege żeby się nimi cieszyć!

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut
Wartość odżywcza na porcję: 652 kcal B: 30.5 g T: 25.1 g W: 73.4 g
SKŁADNIKI:
Pół czerwonej cebuli
1 łyżka octu balsamicznego (sprawdź cenę)
1 papryczka chili
2 cebule dymki
1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli (sprawdź cenę)
100 g bułki tartej (sprawdź cenę)
1 cytryna (sprawdź cenę)
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
2 łyżki jogurtu naturalnego (sprawdź cenę)
1 pomidor
75 g sera mozzarella (sprawdź cenę)
2 bułki hamburgerowe (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz cebulę, pokrój w krążki i umieść w małej misce z octem balsamicznym oraz szczyptą soli morskiej. Odłóż na bok.
2. Przekrój i drobno posiekaj chili. Przytnij i drobno posiekaj dymkę. Umieść chili i dymkę w dużej misce. Odcedź fasolę i osusz papierem kuchennym. Dodaj do miski wraz z bułką tartą.
3. Dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem a następnie zagnieć mieszankę czystymi rękami. Podziel masę na 2 kulki, spłaszcz na placki i umieść w lodówce aby się schłodziły przez 10 minut.
4. W małej misce połącz połowę soku z cytryny z jogurtem. Dobrze przypraw solą oraz pieprzem. Odłóż sos na bok.
5. Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Gdy patelnia jest gorąca, smaż burgery po 4 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru.
6. Pokrój pomidora i mozzarellę w plastry. Bułki przekrój na pół.
7. Kiedy burgery są już prawie gotowe połóż na nie mozzarellę. Przykryj patelnię pokrywką na 2 minuty aby ser się rozpuścił.
8. Na drugiej patelni ustawionej na dużym ogniu podpiecz bułki.
9. Na spody bułek nałóż pomidor, burgera z fasoli, cebulkę i polej sosem. Smacznego!