Batony mocy z pistacjami, morelami i ciemną czekoladą

Przed Wami najlepszy z najlepszych! Pełen energii, zdrowych składników a do tego pożywny i niesamowicie smaczny. Baton mocy idealny na śniadanie i przekąskę.

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 50 minut

Wartość odżywcza na porcję: 164 kcal B: 5.2 g T: 8.9 g W: 20.1 g


SKŁADNIKI:


Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

75 g łuskanych pistacji (sprawdź cenę)

50 g łuskanego słonecznika (sprawdź cenę)

50 g pestek dyni (sprawdź cenę)

250 g płatków owsianych (sprawdź cenę)

8 daktyli (sprawdź cenę)

100 g suszonych moreli (sprawdź cenę)

50 g ciemnej czekolady (70%) (sprawdź cenę)

100 ml syropu klonowego (sprawdź cenę)

4 łyżki masła migdałowego (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ° C. Formę do pieczenia nasmaruj oliwą z oliwek.

2. Posiekaj pistacje, a następnie rozprowadź na blasze do pieczenia ze słonecznikiem, pestkami dyni oraz owsem i piecz przez 20 minut, od czasu do czasu obracając.

3. W międzyczasie posiekaj daktyle, morele i czekoladę.

4. Umieść syrop klonowy, masło migdałowe, daktyle i 150 ml wody w małym rondlu na małym ogniu. Delikatnie podgrzewaj przez 10 minut, rozgniatając daktyle grzbietem łyżki, aż uzyskasz lepki sos.

5. Wrzuć płatki owsiane, nasiona i pistacje do dużej miski wraz z morelami i polej gotowym sosem a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Jak masa lekko ostygnie dodaj kawałki czekolady.

6. Przelej wszystko do formy do pieczenia i rozprowadź równomiernie używając łyżki.

7. Piecz w temperaturze 180 ° C przez 15 - 20 minut. Gotowy baton pokrój na porcje. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA