Przed Wami najlepszy z najlepszych! Pełen energii, zdrowych składników a do tego pożywny i niesamowicie smaczny. Baton mocy idealny na śniadanie i przekąskę.

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 50 minut
Wartość odżywcza na porcję: 164 kcal B: 5.2 g T: 8.9 g W: 20.1 g
SKŁADNIKI:
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
75 g łuskanych pistacji (sprawdź cenę)
50 g łuskanego słonecznika (sprawdź cenę)
50 g pestek dyni (sprawdź cenę)
250 g płatków owsianych (sprawdź cenę)
8 daktyli (sprawdź cenę)
100 g suszonych moreli (sprawdź cenę)
50 g ciemnej czekolady (70%) (sprawdź cenę)
100 ml syropu klonowego (sprawdź cenę)
4 łyżki masła migdałowego (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ° C. Formę do pieczenia nasmaruj oliwą z oliwek.
2. Posiekaj pistacje, a następnie rozprowadź na blasze do pieczenia ze słonecznikiem, pestkami dyni oraz owsem i piecz przez 20 minut, od czasu do czasu obracając.
3. W międzyczasie posiekaj daktyle, morele i czekoladę.
4. Umieść syrop klonowy, masło migdałowe, daktyle i 150 ml wody w małym rondlu na małym ogniu. Delikatnie podgrzewaj przez 10 minut, rozgniatając daktyle grzbietem łyżki, aż uzyskasz lepki sos.
5. Wrzuć płatki owsiane, nasiona i pistacje do dużej miski wraz z morelami i polej gotowym sosem a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Jak masa lekko ostygnie dodaj kawałki czekolady.
6. Przelej wszystko do formy do pieczenia i rozprowadź równomiernie używając łyżki.
7. Piecz w temperaturze 180 ° C przez 15 - 20 minut. Gotowy baton pokrój na porcje. Smacznego!