Kto nie lubi pięknego, pysznego ciasteczka czekoladowego? To przepis bez orzechów, bez owoców - tylko czekolada, czekolada i jeszcze więcej czekolady. Czekoladowe Niebo!

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut
Wartość odżywcza na porcję: 438 kcal B: 2.3 g T: 28 g W: 47.1 g
SKŁADNIKI:
250 g gorzkiej czekolady 70% (sprawdź cenę)
250 g masła (sprawdź cenę)
4 jajka (sprawdź cenę)
250 g cukru trzcinowego (sprawdź cenę)
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao w proszku (sprawdź cene)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
2. Oderwij duży kawałek papieru do pieczenia, pomocz go zimną wodą a następnie użyj do wyłożenia kwadratowej formy do pieczenia o długości 20 cm.
3. Włóż czekoladę do miski, dodaj posiekane masło oraz szczyptę soli morskiej. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą aby roztopić czekoladę. Regularnie mieszaj. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji pozostaw czekoladę do ostygnięcia.
4. Wbij jajka do dużej miski, następnie dodaj cukier i ubij razem aż będą puszyste.
5. Do masy z jajek dodaj przesianą mąkę oraz kakao i wymieszaj. Następnie dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj.
6. Przenieś masę do formy do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Piecz przez 25-30 minut. Ciasto będzie kruche na zewnątrz i bardzo miękkie w środku.
7. Przed pokrojeniem pozostaw do ostygnięcia w formie na 15 minut. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi, kruszonymi orzechami laskowymi lub polewą czekoladową. Smacznego!