Idealne ciastka rybne z azjatycką nutką to wspaniała propozycja na udany obiad. Porządna dawka kwasów omega pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie. Łososia możesz zastąpić swoją ulubioną rybą!

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza na porcję: 277 kcal B: 25.7 g T: 17.2 g W: 4.8 g
SKŁADNIKI:
1 łodyga trawy cytrynowej (sprawdź cenę)
6 cm imbiru (sprawdź cenę)
Pół pęczka świeżej kolendry (sprawdź cenę)
500 g filetu z łososia
4 łyżeczki dżemu z chili
PRZYGOTOWANIE:
1. Lekko rozgnieć trawę cytrynową i usuń zewnętrzną twardą warstwę.
2. Obierz imbir a następnie bardzo drobno posiekaj razem z trawą cytrynową i większością kolendry zostawiając kilka ładnych liści.
3. Posiekaj łososia na 1 cm kawałki. Połowę łososia zostaw na później.
4. Posiekaj pierwszą połowę aż będzie bardzo drobna, prawie jak purée a następnie wymieszaj z dużymi kawałkami łososia oraz mieszanką imbiru, trawy cytrynowej, kolendry i dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem.
5. Podziel na 4 części a następnie uformuj placki o grubości 2 cm.
6. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu z 1 łyżką oliwy z oliwek.
7. Smaż przez 2 minuty z każdej strony aż będą ładnie złote.
8. Połóż dżem chili na ciastkach rybnych, dodaj odrobinę wody na patelnię, wyłącz gaz i potrząśnij patelnią aby dżem pokrył ciastka.
9. Podawaj posypane kolendrą. Smacznego!