Azjatycki makaron z sosem orzechowym i smażonym halloumi

Czy w 20 minut można stworzyć arcydzieło inspirowane kuchnią azjatycką? Można i musicie tego spróbować! Zamiast halloumi możecie użyć tofu lub kurczaka.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Wartość odżywcza na porcję: 554 kcal

SKŁADNIKI:

200 g makaronu ryżowego (sprawdź cenę)

80 g masła orzechowego (sprawdź cenę)

80 ml sosu sojowego (sprawdź cenę)

2 łyżki oleju sezamowego (sprawdź cenę)

1 łyżka miodu (sprawdź cenę)

1/2 łyżki sambal oelek (sprawdź cenę)

1/2 łyżki czerwonej pasty curry (sprawdź cenę)

2 cm imbiru, cienko posiekany

3 ząbki czosnku, posiekany (sprawdź cenę)

1 marchewka, cienko posiekana

1/2 papryki, cienko pokrojona

Sok z 1 limonki

Garść świeżej bazylii i kolendry

1/2 mango

Dymka do posypania

150 g sera halloumi lub tofu


PRZYGOTOWANIE:


1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie połącz masło orzechowe, sos sojowy, 1 łyżkę oleju sezamowego, miód, pastę chili, pastę curry, imbir, czosnek i 1/2 szklanki wody. Dobrze wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Polej gorący makaron sosem. Dodaj sok z limonki, bazylię, kolendrę, marchewkę, paprykę, mango i dymkę. Wszystko razem wymieszaj.

3. Rozgrzej resztę oleju sezamowego na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę halloumi i smaż na złoty kolor, około 5 minut.

4. Makaron podawaj w miskach posypany smażonym serem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA