Dla wszystkich miłośników azjatyckich smaków mamy super prosty przepis na makaron ramen z ekstra dodatkami. Wystarczy 30 minut i gotowe!

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza na porcję: 199 kcal
SKŁADNIKI:
2 łyżki oleju sezamowego (sprawdź cenę)
4 szalotki, posiekane
400 g mielonej wołowiny
4 ząbki czosnku, posiekane
2 cm imbiru, tartego
1/4 łyżeczki cynamonu (sprawdź cenę)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 szklanki sosu sojowego (sprawdź cenę)
2 łyżki mirinu (sprawdź cenę)
3 łyżki miodu
2-3 łyżki sambal oelek (sprawdź cenę)
3 paczki świeżego makaronu ramen (sprawdź cenę)
3 łyżki masła
Świeża kolendra
1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
Marchewka, dymka, limonka do serwowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj szalotki i podsmaż je aż zaczną się karmelizować, około 5 minut. Dodaj wołowinę, czosnek, imbir, cynamon i pieprz. Smaż jeszcze około 5 minut cały czas mieszając. Wlej sos sojowy, ocet, sos rybny, miód i pastę chili. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, wymieszaj dokładnie i gotuj na małym ogniu przez 5-8 minut.
2. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przed odcedzeniem makaronu odłóż około 1/2 szklanki wody.
3. Do wołowiny dodaj makaron i 1/4 szklanki zarezerwowanej wody. Dodaj masło i posiekaną kolendrę. Wymieszaj aby wszystko się połączyło.
4. Makaron podawaj posypany orzeszkami ziemnymi, marchewką, dymką i z dodatkiem świeżej limonki. Smacznego!