Azjatycki makaron z karmelizowaną szalotką i wołowiną

Dla wszystkich miłośników azjatyckich smaków mamy super prosty przepis na makaron ramen z ekstra dodatkami. Wystarczy 30 minut i gotowe!

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 199 kcal

SKŁADNIKI:

2 łyżki oleju sezamowego (sprawdź cenę)

4 szalotki, posiekane

400 g mielonej wołowiny

4 ząbki czosnku, posiekane

2 cm imbiru, tartego

1/4 łyżeczki cynamonu (sprawdź cenę)

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1/2 szklanki sosu sojowego (sprawdź cenę)

2 łyżki mirinu (sprawdź cenę)

3 łyżki miodu

2-3 łyżki sambal oelek (sprawdź cenę)

3 paczki świeżego makaronu ramen (sprawdź cenę)

3 łyżki masła

Świeża kolendra

1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych

Marchewka, dymka, limonka do serwowania


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj szalotki i podsmaż je aż zaczną się karmelizować, około 5 minut. Dodaj wołowinę, czosnek, imbir, cynamon i pieprz. Smaż jeszcze około 5 minut cały czas mieszając. Wlej sos sojowy, ocet, sos rybny, miód i pastę chili. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, wymieszaj dokładnie i gotuj na małym ogniu przez 5-8 minut.

2. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przed odcedzeniem makaronu odłóż około 1/2 szklanki wody.

3. Do wołowiny dodaj makaron i 1/4 szklanki zarezerwowanej wody. Dodaj masło i posiekaną kolendrę. Wymieszaj aby wszystko się połączyło.

4. Makaron podawaj posypany orzeszkami ziemnymi, marchewką, dymką i z dodatkiem świeżej limonki. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA