Lekkie, wiosenne, aromatyczne tak można opisać to danie. Pożywny i szybki do przygotowania chrupiący przepis na wołowinę sprawdzi się wyśmienicie na po ciężkim dniu w pracy.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza na porcję: 440 kcal B: 27.5 g T: 20.3 g W: 37.8 g
SKŁADNIKI:
1 łyżka orzechów ziemnych (sprawdź cenę)
2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)
5 cm imbiru (sprawdź cenę)
Olej sezamowy (sprawdź cenę)
2 gwiazdki anyżu (sprawdź cenę)
200 g mielonej wołowiny
1 łyżeczka miodu (sprawdź cenę)
1 łyżeczka sosu rybnego (sprawdź cenę)
1 łyżeczka sosu sojowego (sprawdź cenę)
2 limonki (sprawdź cenę)
150 g makaronu ryżowego (sprawdź cenę)
2 cebule dymki
1 papryczka chili
200 g mixu sałat
4 gałązki kolendry
PRZYGOTOWANIE:
1. Delikatnie podpiecz orzeszki ziemne na suchej patelni a następnie posiekaj je i odłóż na bok. Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz imbir.
2. Patelnię ustaw na średnim ogniu i dodaj jedną łyżkę oleju sezamowego oraz anyż. Dodaj mielone mięso, rozdrabniając je drewnianą łyżką a następnie dodaj połowę czosnku, imbiru i miód. Smaż przez 5 minut aż mięso będzie chrupiące i złote.
3. W międzyczasie zmiażdż w moździerzu pozostały czosnek i imbir a następnie dodaj sos rybny, sos sojowy i sok z limonki.
4. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Posiekaj dymkę oraz papryczkę chili.
6. Na talerz wyłóż mix sałat, następnie odcedź i dodaj makaron. Polej wszystko wcześniej przygotowanym dressingiem, posyp chrupiącą wołowiną, chili, dymką i posiekanymi orzeszkami. Smacznego!