Jeden z moich ulubionych przepisów na żeberka. Uwielbiam ten dymny aromat i soczyste mięso. Najlepiej sprawdzą się z pieczonymi ziemniaczkami i zimnym piwem.

Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
Wartość odżywcza na porcję: 737 kcal B: 54.1 g T: 50.4 g W: 16.4 g
SKŁADNIKI:
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
1.6 kg żeberek wieprzowych
1 papryczka chili
3 cm imbiru (sprawdź cenę)
2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)
150 ml soku jabłkowego (sprawdź cenę)
100 ml octu winnego (sprawdź cenę)
2 łyżki ketchupu (sprawdź cenę)
1 łyżka musztardy dijon (sprawdź cenę)
100 ml sosu sojowego (sprawdź cenę)
100 g cukru trzcinowego (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Rozpal grilla.
2. Żeberka polej odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą morską i czarnym pieprzem a następnie wetrzyj wszystko w mięso.
3. Zrób marynatę. Drobno posiekaj chili, obierz i zetrzyj imbir oraz czosnek a następne umieść je w garnku razem z sokiem jabłkowym, octem, ketchupem, musztardą, sosem sojowym i cukrem.
4. Wymieszaj razem wszystkie składniki i ustaw garnek na średnim ogniu. Mieszaj do czasu aż cukier się rozpuści. Gotuj jeszcze 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
5. Umieść żeberka w dużym naczyniu do pieczenia, nasmaruj porządnie marynatą i przykryj folią aluminiową.
6. Piecz w piekarniku przez 75 minut. Po 30 minutach pieczenia posmaruj żeberka jeszcze raz marynatą. Po 60 minutach pieczenia ściągnij folię z naczynia, posmaruj żeberka marynatą i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości.
7. Po wyjęciu z piekarnika przenieś żeberka na rozgrzanego grilla. Grilluj przez 5-10 minut.
8. Żeberka podawaj na desce do krojenia pocięte na kawałki. Smacznego!