Najlepsze żeberka barbecue

Jeden z moich ulubionych przepisów na żeberka. Uwielbiam ten dymny aromat i soczyste mięso. Najlepiej sprawdzą się z pieczonymi ziemniaczkami i zimnym piwem.

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut

Wartość odżywcza na porcję: 737 kcal B: 54.1 g T: 50.4 g W: 16.4 g


SKŁADNIKI:


Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

1.6 kg żeberek wieprzowych

1 papryczka chili

3 cm imbiru (sprawdź cenę)

2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)

150 ml soku jabłkowego (sprawdź cenę)

100 ml octu winnego (sprawdź cenę)

2 łyżki ketchupu (sprawdź cenę)

1 łyżka musztardy dijon (sprawdź cenę)

100 ml sosu sojowego (sprawdź cenę)

100 g cukru trzcinowego (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Rozpal grilla.

2. Żeberka polej odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą morską i czarnym pieprzem a następnie wetrzyj wszystko w mięso.

3. Zrób marynatę. Drobno posiekaj chili, obierz i zetrzyj imbir oraz czosnek a następne umieść je w garnku razem z sokiem jabłkowym, octem, ketchupem, musztardą, sosem sojowym i cukrem.

4. Wymieszaj razem wszystkie składniki i ustaw garnek na średnim ogniu. Mieszaj do czasu aż cukier się rozpuści. Gotuj jeszcze 10-15 minut aż sos zgęstnieje.

5. Umieść żeberka w dużym naczyniu do pieczenia, nasmaruj porządnie marynatą i przykryj folią aluminiową.

6. Piecz w piekarniku przez 75 minut. Po 30 minutach pieczenia posmaruj żeberka jeszcze raz marynatą. Po 60 minutach pieczenia ściągnij folię z naczynia, posmaruj żeberka marynatą i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości.

7. Po wyjęciu z piekarnika przenieś żeberka na rozgrzanego grilla. Grilluj przez 5-10 minut.

8. Żeberka podawaj na desce do krojenia pocięte na kawałki. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA